MakeUp

Epoha crvenog ruža

Crveni ruž…sitnica, ali je nama ženama toliko bitna. Ovo je jedna opširna tema koju ću vam podeliti u nekoliko posebnih priča. Danas sam odlučila da vam pišem o nastanku karmina, jer sumnjam da većina devojaka zna kako i kad je nastao karmin.

Crvena, boja ljubavi, vatrena boja, boja karaktera i temperamenta, boja usana i večne ljubavi. U narednim postovima ćemo pričati na temu crvenog karmina, namenjenu svim onim devojkama koje nameravaju da ponesu crveni karmin na svom venčanju, ili bi to želele, a nisu sigurne u tu odluku. original

Sećam se davnih dana kad mi je drugarica rekla „Tebi tako dobro stoji taj crveni karmin. Ja sam plavuša, meni crveno ne stoji“. Ako se prisetimo istorije, Kraljica Elizabeta je prva uvela taj trend bele puti i crvenog karmina koji se dobijao miksom pčelinjeg voska i različitih biljaka.

Tokom narednih vekova, značenje crvenog karmina je variralo od zemlje do zemlje i nosio se onako kako plemstvo nalaže. Nosile su ga dame iz visokog društva, on je označavao pripadnost dvoru, bogatstvo i prestiž, a u nekim zemljama je bio zabranjen i sraman, ili je bio označenje dama posvećenih nočnom životu.
Svoj sadašnji oblik, karmin je dobio tek 1915.godine, a moderan karmin u tubi na odvrtanje se počeo prodavati tek 1923.godine i plasirale su ga tadašnje najjače kozmetičke kuće (Chanel, Dior, Guerlain, Elizabeth Arden, Helena Rubenstein i Max Factor). 3 dessin_de_rene_gruau_pour_roug_-_image_source_-_d011216_email1 4 glamourdaze -1930s lipstick3
Tokom ’30ih I ’40ih godina marketing je učinio svoje da žene počinju sve više da nose crveni karmin, pa je on postao ono što ih čini senzualnim i privlačnim. One koje su nam bile primer i podsticaj za nošenje crvenog karmina su bile Marilyn Monroe, Rita Hayworth, Ava Gardner and Elizabeth Taylor.

oTTo_Watson
Od 1960.-1970.godine ulaze u modu i neke druge nijanse karmina i nakon mnogo vremena crveni karmin je bio u drugom planu. Sve dok ’80ih godina Madona nije ponela i promovisala M.A.C.-ov crveni karmin, nijansa Russian Red koju i dan danas imamo u ponudi. Like-a-virgin
’90ih godina ulaze u modu tamnije nijanse karmina, bordo nijanse koje je popularizovala glumica Drew Barrymore. Sve nijanse crvenog karmina bile su i dalje popularne kod starleta, supermodela ili je bio dobar za svaku ženu koja je želela da se izdvoje iz mase.
I ne znam šta bih vam rekla o popularnom crvenom karminu današnjice, osim da je oličenje svake devojke i žene koja želi da bude lepa i da istakne ono najbolje na sebi. Postao je zaštitni znak poznatih dama, kao što su Taylor Swift ili Lady Gaga koje ga sa uživanjem nose i primer su svim mlađim naraštajima.

taylor sfiwt,red pils

6803b073f60b2b4a5290c4b7b3018389

Još od malena sam bila fascinirana crvenim karminom. Sećam se onog momenta kad se mama sprema za posao, uzima svoj YSL crveni karmin i stavlja ga na usne…a ja sam bila toliko mala da nisam mogla da dohvatim policu i malo se namažem. Jedva sam čekala da porastem i imam svoj crveni karmin.
Ne mogu da se setim koji beše prvi crveni karmin koji sam kupila…ili je to bio neki sjaj za usne, malo crveniji nego što su sve moje drugarice nosile.
Kad sam kročila u svoje dvadesete godine, mislim da mi je crveni karmin postao zaštitni znak, moja boja, ono po čemu me ljudi prepoznaju.
Crveni karmin nosim u svim prilikama i nije me sramota da ga stavim ujutru sabajle kad krenem na posao.

Kako sve više razmišljam o budućem venčanju i o onome kako ću i šta ću, jedno je sigurno – crveni karmin će svakako biti moj izbor…samo nisam sigurna koju nijansu ću izabrati 🙂

To sam samo ja :) I uz svoj make up vam dajem primer kako se možete našminkati uz crveni karmin
To sam samo ja 🙂
I uz ovaj make up vam dajem primer kako se možete našminkati uz crveni karmin

Dakle, današnja tema, crveni karmin na vašem/mom venčanju. Zašto da ne? Mnoge devojke se odluče za neku „nude“ varijantu, malo tamniju nijansu od boje usana, rozikaste nijanse, sjaj za usne umesto karmina. Mene bi taj sjaj mnogo nervirao, samim tim znajući da moram stalno da ga popravljam i da kad tad može da se razlije i da izgledam musavo. Moj izbor bi bio dobar mat karmin, neki koji se ne skida tako lako i koji će na mojim usnama izgledati fenomenalno.

U sledećoj priči ćete se upoznati sa pravilnim nanošenjem karmina, kako da odaberete adekvatnu nijansu crvenog karmina uz svoj ten i još par saveta i “caka” vezanih za make up na venčanju 🙂

Lajkujte našu facebook stranicu i pratite nas na instagramu wedding.chaos

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s