Blog · Venčanice-haljine-moda

Sve što treba da znate o kupovini venčanice u domaćim salonima

WeddingDress2Većina devojaka se odlučuje za iznajmljivanje haljine iz prostog razloga – finansije. Sećam se mnogih devojaka koje su jedva sastavljale kraj sa krajem, pitale da li može na rate, da li možemo da im smanjimo cenu, ipak, teška su vremena, a neko treba da izdvoji par stotina evra za iznajmljivanje haljine. A sa druge strane, dođu i one devojke koje ne žele da nose neku tamo „tuđu“ haljinu, i žele da kupe haljinu i sačuvaju je u svom ormanu nakon svadbe.
Ova tema je posvećena svim devojkama koje se odluče za kupovinu haljine u nekom od srpskih salona venčanica, iz iskustva nekog ko je te iste haljine prodavao, ispričaću vam na šta je potrebno da obratite pažnju kako biste haljinu dobili sa što manje stresa.

ce478cd982847a659edd5d7ea3fa1a85

 1. Prostudirajte modele
  Svakako ćete pre same kupovine haljine sesti i pogledati šta vam se sviđa i kakva je ponuda domaćih salona. Svaki vlasnik bira za svoj salon 10-15 haljina iz kolekcije, za koje smatra da će dobro ići u narednoj sezoni. Potrebno je da pogledate cele kolekcije brenda koji vam se sviđa, na njihovom zvaničnom sajtu, jer je moguće da preko domaćih salona naručite haljinu koju oni nemaju u ponudi.
  Ne bih vam pisala o cenama, jer ako se odlučite za kupovinu, svakako će vas haljina koštati preko 1000 evra.o-WEDDING-DRESS-SHOPPING-facebook
 2. Probajte haljine
  Kad se odlučite za haljinu, idite u salon da je probate i da vidite kako vam stoji. Ponekad ono što nam se dopadne na pri pogled i nije baš najbolji izbor za nas ili se razočaramo. Ukoliko salon ne poseduje haljinu koju ste naumili da kupite, probajte bilo koju sličnu haljinu kako biste stekli utisak i videli da li je to ona prava o kojoj ste maštale.
 3. Raspitajte se oko cene
  U današnje vreme više salona poseduje iste brendova. Ako već kupujete haljinu, nemojte da vas mrzi da odete i do susednog grada i malo dalje, jer svi znamo da su u Beogradu cene najveće, pogotovo u prestižnim velikim salonima. Proverite u više salona koliko haljina košta, kako je možete platiti, kad se poručuje i kad stiže u salon. Svaki detalj vam je bitan kako biste mogle da se organizujete finansijski i da znate koje su vam obaveze oko venčanice.
  sewing dress
 4. 6 meseci ranije
  Čuveno pravilo-naručite haljinu 6 meseci unapred. Kada prodavačicama saopštite da želite da kupite haljinu, potrudite se da od njih dobijete tačne datume i kad haljina može biti u salonu. Ono što je najbitnije, ta haljina mora stići na vreme. A evo kako ide procedura: Kada odredite model venčanice i imate određen datum svadbe, prodavci u salonu šalju informacije svojim dobavljačima koji im saopštavaju da li haljine ima na lageru ili mora da se šije. Ukoliko se haljina šije, to može da potraje i po 3 meseca, a haljine sa lagera mogu da se šalju ubrzo. Da u sve to uračunamo plaćanje, slanje, carinu i sve što dolazi uz to, uvek postoji mogućnost da negde „zapne“. Zato nemojte biti lenje i izaberite svoju haljinu 6 meseci unapred.
  vestido-de-noiva-ultima-prova
 5. Veličina haljine
  Svesne smo toga da pred svadbu ne jedemo, trudimo se da smršamo i da budemo tip-top. Nemojte nikako zbog toga naručivati haljinu za broj manju. Isto tako je bitno da znate da španske, italijanske, nemačke mere nisu iste u odnosu na „naše“. Ukoliko je vaša veličina 38, naručite haljinu u broju 40. Pre nego što se odlučite za broj, recite prodavačici da vam premeri obim grudi, struka i kukova i na osnovu toga lako možete znati koju veličinu da naručite.
 6. Pitajte za svoj haljinu
  Naručili ste haljinu i u salonu su vam rekli da će vas pozvati. Hmmm…nemojte da mirujete i čekate da vas pozovu. Iz iskustva vam govorim da često dolazi do komplikacija, te pozovete mesec do mesec i po dana pre i pitate da li je sve u redu i da li haljina stiže na vreme.
  Haljine dolaze u kartonskim kutijama, a unutra su spakovane u najlon ili poseban platneni džak koji dobijate uz venčanicu.
  wedding dress in a box
 7. 1 mesec pre svadbe
  U ovom periodu haljina bi već trebala da bude u salonu. Do tad nabavite odgovarajuće cipele, donji veš, nakit i obavezno nabavite odgovarajući brushalter i sve propratne detalje koje želite da nosite uz haljinu.
  010516_atelier_02a
 8. Prva proba
  Kad haljina stigne u radnju, neko iz salona će vas pozvati na probu. Ponesite sve svoje stvari i budite spremne za jedan temeljni sastanak sa svojom haljinom J Desiće se da haljina savršeno odgovara i da je to baš ono što ste očekivale, a desiće se i da je negde mala a negde velika. Prodavačice su dužne da vam uzmu mere, i da, ukoliko je potrebno, haljinu obeleže špenadlama gde i kako treba da se popravi. Naravno, uz vaše cipele se određuje dužina haljine kako ne biste zapinjali prilikom hodanja.
  Obratite pažnju gde probate haljinu, da li je pod dovoljno čist kako ne biste isprljali haljinu. Nemojte se šminkati, jer je moguće da ćete isprljati haljinu sa puderom ili karminom.
  wedding-dress-shopping-tips-05-630
 9. Druga proba
  Dolazite na probu haljine nakon korekcije i obratite pažnju kako vam haljina stoji u struku, da li vas steže ili je negde labava i obavezno proverite dužinu haljine, da se ne biste saplitali na svom venčanju, ili da vam nije kratka i da se cipele previše vide.
  6c6aefe6555445c535e4c89375409553
 10. Gotovo je 🙂
  Sve je gotovo, možete slobodno izabrati veo i propratne detalje i sa srećom poneti svoju haljinu. U ovakvim situacijama, kada devojka kupi haljinu i ode radosna iz salona, uvek pomislim kako će je jednog dana pokazivati svojoj deci i unucima. Neke haljine su bezvremenska, pa se uvek nadam da će bar još jedan član porodice poneti tu savršenu haljinu.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s