Blog · Venčanice-haljine-moda

Sve što treba da znate o iznajmljivanju venčanice u domaćim salonima

Pisala sam vam u prethodnom postu kako teče kupovina haljine, a sad bih se malo više osvrnula na iznajmljivanje, za koje verujem da većinu vas zanima. Dugogodišnji rad u beogradskim salonima venčanica mi je omogućio veliko i dobro iskustvo u svakom pogledu, tako da sve o čemu vam pišem su iskreni saveti i nadam se da će vam biti od pomoći pri iznajmljivanju haljine. Ne znam broj devojaka koje su „prošle“ kroz moje ruke, i svaka je bila posebna priča i posebno iskustvo. Svaki dan je bio suočavanje sa novim malim problemima, srećom, zagrljajima, osmesima, nervozom, hormonima, suzama radosnicama i onim tužnim…da ne bi dolazilo do suza, pratite ovih nekoliko saveta koji će vam sigurno pomoći u odabiru haljine.
dav

 1. Čistoća salona
  *Odabrali ste koji model haljine želite i krećete u potragu za istom. Vrlo je bitno u kom slonu uzimate haljinu. Iz iskustva devojke koja je radila u Beogradskim salonima znam da je čistoća i očuvanost haljina najbitnija za svaku mladu. Jako je bitno da uzmete BELU haljinu, koja nije promenila boju, čiji til nije sivkast, perlice otpale i čipka uništena.
  *Ukoliko obratite pažnju, svaka haljina bi trebala da bude dovoljno visoko na štenderu, da se ni jedan šlep ne vuče i ne skuplja prašinu. Salon bi trebao da bude čist, pregledan, haljine uredno složene, velovi opeglani. Ukoliko vam prvi utisak bude da je salon neuredan, znate i kakvu ćete haljinu dobiti
  *Takođe, obratite pažnju na prodavačice, na koji način i sa koliko pažnje vas oblače i predstavljaju vam haljinu. Da li su i previše napadne, veštački ljubazne, nezainteresovane..nemate šta da tražite u takvim salonima.
  *I ako vam u salonima kažu da svaka haljina ide na hemijsko čišćenje, to nije uvek tako…sećam se obešenih prljavih haljina čiji je šlep potopljen u „veniš“ kako bi se oprao, a za ostatak…nevermind, ko će to primetiti?! Drago mi je da je taj salon u kom sam radila propao…18xtuvgkpyyl7jpg
 1. Budžet
  Pre nego što krenete u probu haljina, bitno je da znate sa koliko novca raspolažete i tačan datum svadbe. Ukoliko ne znate datum, nemojte ni kretati u potragu. Svaki salon vodi poseban kalendar u kom prati iznajmljivanje haljina za svaki datum.
  Prodavačice će vas svakako pitati koliki je vaš budžet kako bi znale šta da vam ponude. Isto tako će pokušati da vas ubede da probate skuplje modele, ali ukoliko stvarno imate ograničen budžet i nemate dovoljno novca za skuplje haljine, nemojte ih ni probati da se ne biste razočarale i rastužile. Ukoliko vam se baš svidi malo skuplja haljina, pitajte da li mogu da vam spuste cenu ili da li možete platiti u ratama.
  Pitajte: Kad se plaća haljina, kad se kapariše i koliko iznosi kapara, šta dobijate uz haljinu, da li u to ulazi propratna oprema i da li se nešto dodatno plaća ( moguće je da se bolero i budice dodatno napalćuju). Haljina se kapariše, kako bi bila sačuvana za vaš datum, a ostatak novca dajete pri preuzimanju haljine.

  source:eBay
  source:eBay
 2. Proba haljine
  Već sam vam pisala u prethodnim postovima kako teče proba haljine i na šta treba da obratite pažnju. Ukoliko nemate ideju šta želite, svaki salon ima kataloge haljina koje imaju u ponudi. Svakako pre odlaska u salon možete pogledati ponude salona na njihovim zvaničnim sajtovima.
  Nemojte probati previše haljina jer će to da vas dovede do ludila i bićete krajnje zbunjene.
  Kada se odlučite za haljinu, obratite pažnju kako izgleda haljina, u kakvom je stanju. Pošto uzimate haljinu koju će neko pre vas nositi, vrlo je moguće da haljina ne bude baš u istom stanju kad dođe vaš datum. Slikajte se, slikajte detalje, pokušajte da ucrtate u pamćenje izgleda svoje haljine.
  shutterstock_171049091
 3. Obilazak salona
  Uvek sam se ljutila na devojke koje odaberu i plate haljinu, a onda dolaze svake nedelje da „vide“ svoju haljinu. Kad sam malo bolje razmislila i ja bih to radila, jer svakako ne bih imala poverenja i ne mogu da pretpostavim ko će da je nosi pre mene. Da, obilazite svoju haljinu, pokazujte je drugaricama, idite da vidite da li je sve u redu, jer se nikad ne zna ko će pre vas nositi haljinu.
  Desilo mi se da devojka kapariše haljinu 6 meseci unapred i da je u međuvremenu iznosi 12 devojaka. Haljina je bila upropašćena,iznošena, siva i sve perlice su otpale, a devojka vidno tužna, jer zna da to nije ona ista haljina od pre 6 meseci. Ceo dan sam presedela, seckala končiće, ušivala perlice, kako bih videla osmeh na mladinom licu. I naravno, uspela sam u tome.
  wedding-dress-shopping-tips-05-630
 4. Prva proba-uzimanje mera
  Prva proba ili takozvano uzimanje mera je sastanak koji imate u salonu, nedelju-dve pre vašeg venčanja. Nemojte se brinuti ukoliko haljina nije istih mera kao kad ste je probali prvi put, neko ju je nosio pre vas a u salonu nisu haljinu vratili na prvobitne mere. Prodavačica može haljinu obeležiti špenadlama, ali bi bilo dobro da vam uzme mere (obim grudi, obim struka i ukoliko haljina to zahteva, i obim bokova), kako bi vam stajala savršeno.

  source:StyleMePretty
  source:StyleMePretty
 5. Ponesite…
  *odgovarajući brushalter i steznik (ukoliko ga nosite) – ove dve stvari jako menjaju obim tela, te su bitne za uzimanje mera.
  *Cipele su vam preko potrebne jer po visini štikle se određuje dužina haljine. Ukoliko planirate da se u toku svadbe preobujete u baletanke, molim vas, napomenite to prodavačicama.
  Obratite pažnju na izgled haljine, perlice, čipku, bočne šavove (materijal zna da bude izbušen).
  wedding_dress_shopping_tips
 6. Druga proba-prepravljena haljina
  *Druga proba je nekoliko dana pre vaše svadbe i to bi trebalo da bude to 🙂 Haljina treba da bude savršeno ukrojena, da vas ne steže previse jer u toku ceremonije i venčanja nećete imati vazduha, a sa druge strane mora da budedobro sužena u struku, jer struk drži celu haljinu, kako vam ne bi spadala od težine. Ukoliko osetite da spada i nesigurni ste, slobodno recite da su vam potrebne bretele.
  *Dužina haljine mora da bude idealna, da prilikom hodanja ne gazite haljinu.
  *Ukoliko haljina ima šlep, pogledajte da li su vam zašili dugme na koje se šlep podiže, i da li je dugme dobro ušiveno.shutterstock_183067055
 7. Odaberite propratnu opremu
  Kada se odlučite za haljinu, prodavačica će vam ponuditi propratnu opremu još tad. Ali savetujem da to izaberete kad budete uzimali haljinu. Desilo se da sam devojci našla savršen veo, ali kad je došla proba nakon nekoliko meseci, veo više nije ni postojao. Koleginica iz druge smene je svojoj klijentkinji dala taj veo, i na sve to, skratila ga do struke. Naravno, svi skupa smo preživeli stres i sećam se te uplakane devojke koja je namerno sela u blato ne bi li nam vratila što prljaviju haljinu.
  Tako da, iz iskustva, birajte veo i torbicu pred samo venčanje.
  d7dd53f28dab4b096f76c9245470168e
 8. Zadnja provera haljine
  Pre nego što vam spakuju haljinu, ide još jedna proba, da vidite da li je sve taman. Haljina treba da miriše na prašak, da bude bela i čista. Proverite da negde ne vise perlice,konci, da čipka nije pocepana (jer se desi da zaborave ili da ne vide), da li je dužina odgovarajuća i da li su vam spakovali sve propratne detalje (veo treba da bude opeglan i lepo složen). Ukoliko vam se haljina malo izgužva, slobodno je prepeglajte na slabijoj temperaturi.
  Haljinu možete kući raspakovati iz džaka, okačiti na neko visoko mesto ili položiti na krevet, kako se ne bi izgužvala.
  *Haljina se uzima dan-dva pre svadbe i vraćate je isto tako dan-dva posle svadbe. Ukoliko je svadba u subotu, haljinu preuzimate u četvrtak ili petak i vraćate je u ponedeljak ili utorak.

  Souce: BuzzFeed
  Souce: BuzzFeed
 9. Vodite računa…
  …da ne oštetite haljinu. Ukoliko igrate podignite šlep haljine kako ga gosti ne bi izgazili i probušili. Postoje i nepredvidive situacije, kao što su npr. da vam neko prospe vino na haljinu, slučajno je probuši štiklom…ili nešto slično, ali da znate da se svako oštećenje haljine plaća naknadno.

I naravno, čuvajte svoju haljinu za tih nekoliko sati koliko ćete je nositi. Neka devojka posle vas će je nositi i sa podjednakim uzbuđenjem će čekati svoje probe i dan svog venčanja. Znam da je slavlje i znam da ste taj dan presrećne i vesele, ali imajte u vidu da haljina nastavlja svoj put, te ne budite bahate prema njoj
06f75dea2acf2de885b04ea85bc38164

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s