Blog · Venčanice-haljine-moda

“Kako da odaberem moju drugu haljinu za venčanje?”

Iako je “druga” haljina, to nikako ne znači da je manje važna. Često je potraga za njom i veći izazov od same venčanice. Ovo je lak posao isključivo ako već unapred znate tačno kakvu haljinu želite i znate gde možete naći baš takvu, a naravno uz to je neophodan i poveći budžet, u suprotnom ovo nije nimalo lak posao i nikako ga nemojte olako shvatiti. 

Da bi druga haljina uspela da isprati glamur koji venčanica sama po sebi nosi, istinski je potrebno potruditi se oko nje. To pre svega zahteva određeno  vreme i budžet. Uvek kada birate haljinu ili outfit za neku posebnu priliku, a pogotovo za svoje venčanje, nemojte biti lenje, pogledajte modne časopise i modele poznatih kreatora. Iako su te haljine dosta skupe i jasno je da ne može svaka devojka sebi da ih priušti, one mogu poslužiti kao sjajna inspiracija za detalje ili model na koje se možete fokusirati i pre svega dobra osnova za stvaranje vizije o vašoj idealnoj haljini.

marie laporte
Marie Laporte

U kupovini haljine imate dve solucije, da je kupite gotovu ili da je sašijete. Iz iskustva u radu sa haljinama i ženama pre svega 🙂 znam koliko njih ne uspeva da pronađe adekvatnu “zamenu” za svoju venčanicu, pa pribegavaju šivenju iste. Ova opcija je svakako najidealnije rešenje, ali samo u slučaju kada imate provereno dobrog krojača, koji je najbitnija karika ovog lanca. Ukoliko se odlučite za šivenje haljine, nekoliko meseci unapred izaberite šta želite i konsultujte se sa svojim krojačem oko izbora materijala. Ostavite sebi dovoljno prostora i za najmanju nepredviđenu okolnost i dovoljno proba kako biste na kraju bili potpuno zadovoljni. Na materijalima nemojte štedeti. Vodite računa o krajnjem izgledu vaše haljine, ali i o tome da je važno da materijal koji odaberete prija vašem telu i da se ne znojite noseći ga. Ukoliko birate čipku, a pogotovo onu koja je ukrašena perlama, kristalima, biserima vodite računa da naličje ne grebe kožu ukoliko imate delove haljine gde materijal prijanja na golu kožu. Ukoliko nemate poverenja u šivenje i želite da kupite gotovu haljinu opet povedite računa o materijalima. Obzirom da je ovo posebna prilika, izbegavajte materijale i detalje poput kristala koji deluju jeftino. Vodite računa o tome da ste tog dana VI mlada i da je potrebno da se izdvajate među svojim zvanicama. Ukoliko želite nešto neobično, a nemate dovoljno novca da sebi priuštite takvu gotovu haljinu improvizujte. Kupite jednostavnu haljinu od neke finije čipke, muslina, tila i kupite neki lep detalj poput pojasa ukrašenog kristalima, perlama ili biserima i neki dobar aksesoar koji će dati vašem stajlingu na glamuru. 

wedding-dress-shopping-tips-05-630

f41fc83e3288e12ef20fba87dd377b11

Česta nedoumica, ne samo kod izbora haljine za ovu priliku, već generalno je duga ili kratka haljina. Svakako su upravo duge haljine te koje se biraju za svečane prilike. Venčanice su duge, selebriti ličnosti biraju uglavnom duge haljine za dodelu Oskara i pojavljivanje na crvenom tepihu, itd. Sherri Hill je modna kuća koja je uspela od kratkih haljina da napravi podjednako glamurozne haljine, koje svojim svečanim izgledom mogu da pariraju dugim. To su modeli koji ujedno mogu imati taj neophodni party look za vašu svadbenu proslavu, dovoljno su šašave da vas izdvoje od ostalih gostiju i opet na sve to dovoljno elegantne. Od pre nekoliko godina ih konačno možete kupiti i u Beogradu, ali njihove cene naravno nisu pristupačne svima, pa vam u tom slučaju mogu poslužiti kao inspiracija u potrazi za haljinom.

sdc2u5-i

Ivory Sherri Hill 2840 Sequin Beaded Open Back Party Dress

55185-s8

Kada su haljine u pitanju generalno, ne samo kratke, iako ćemo se u ovom segmentu fokusirati na njih, naš poznati kreator Darko Kostić je definitivno pomerio granice među našim modnim dizajnerima. Njegove haljine su svakako takođe za one sa većim budžetom, ali pre svega za one devojke koje imaju poseban, istančan ukus, koje vole da se izdvoje od mase i koje cene ručni rad i bukvalno rečeno pravljenje haljine, a ne samo šivenje. 

darko kostic

darko kostic1

darkost

Duge haljine, iako su duge to ne mora da znači da ne mogu da budu i sexy i zavodljive, naprotiv. One nekada umeju bolje da istaknu ženstvenost i figuru nego kratke haljine i da ženu učine potpuno neodoljivom i zato ih nikako nemojte izbegavati ukoliko želite da budete sexy i zavodljive na svom venčanju. 

sofia-vergara
Sofia Vergara u Roberto Cavalli haljini
cavalli
Roberto Cavalli
Alessandra-Ambrosio-Vogue-23May14-Rex_b_426x639
Roberto Cavalli

 

 

galia lahav
Galia Lahav
00010h_426x639
Ellie Saab

Posebno interesantne kombinacije za venčanje su i kratke haljine koje preko imaju dugu suknju i na prvi pogled izgledaju kao duge haljine. One su savršen izbor za mlade koje žele opušteniji model venčanice, a za svadbenu žurku žele kratku haljinu i na ovaj način jednom haljinom postignu oba efekta.

0e6rcrvh

tumblr_inline_nw443prVTp1ssvjgc_500

Neka vaša druga haljina prati priču vaše venčanice . Kao što se trudite da u dekoraciji postignete ujednačen efekat u bojama, vrsti cveća itd tako i vaša druga haljina treba da nastavi priču koju je vaša venčanica započela vašim pojavljivanjem pred zvanicama. Ovde ne mislim na boju, već na formu haljine, njenu eleganciju, koliko je glamurozna i neobična. Ukoliko je vaša venčanice jednostavnija forma duge haljine sa puno slojeva finog muslina i diskretnim ukrasima na korsetu, dozvoljeno je da vam druga haljina bude svedenija varijanta haljine do kolena na primer, koja će imati diskretne ukrase po sebi, međutim ukoliko je vaša venčanica prepuna tila, ukrasa od kamenja i ostavlja wow efekat, neophodno je da vaša druga haljina bude baš takva. Može biti druge boje, kratka, čak i drugačije forme, ali takođe mora ostavljati wow utisak, jer je u suprotnom nepotrebno da se presvlačite. 

c50ce07f1b2225878f1d11c21021ac0f

239440

iofy62-l-610x610-dress-beaded-long-dress-formal-dress-prom-dress-pretty-dress-ivory-dress-long-prom-dress-long-evening-dresses-no-back-gorgeous-dress-amazing-gold-tumblr-tumblr-dress

Aksesoar je nezaobilazan deo svakog stajlinga, počev od svakodnevnog. Shodno tome, nepotrebno je i da vam kažem koliko on igra ulogu u stajlingu na dan vašeg venčanja. Nemojte da vas zavara to što imate “bogato” ukrašenu haljinu, jer modni detalji uvek fale. Kombinujte nakit pravilno uz haljinu. Ukoliko vam je haljina od bisera, birajte i biserni nakit i boju bisera obavezno uklapajte. Ukoliko su ukrasi na vašoj haljini od kristala birajte nakit sa kristalima, opet vodite racuna da boja istih bude usklađena sa onim na haljini. Ukoliko vaša druga haljina zahteva nakit u drugoj boji kupite ga i promenite kad budete presvlačili i haljinu. Nemojte zaboraviti detalj da aksesoar mora odgovarati i vašoj drugoj haljini ne samo venčanici. 

emma watson in Italian Vogue
Emma Watson – Italijanski Vogue

nakit

DRS_0539

I za kraj… Jako je važno da vaša druga haljina odgovara vašem temperamentu. Ukoliko ste po prirodi infantilni, volite da skačete dok đuskate, nešto poput Sherri Hilla, čak u kombinaciji sa starkama od kristala će biti savršen izbor za vas. Ukoliko ste nežnije prirode i na podijumu ste povučeniji birajte nešto svedenog kroja sa laganim lepršavim materijalima i aksesoarom od bisera, a ukoliko ste na podijumu živa vatra birajte sexy kroj, sa puno detalja na haljini…rese, kristale, lančiće koji će da sijaju i lete oko vas na podijumu i naravno krupnije komade kristalnog nakita. 

Lajkujte našu facebook stranicu i pratite nas na instagramu wedding.chaos

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s